12 gen. Com afecta l’hivern, la neu i la boira els panells solars?
Si estàs pensant en instal·lar plaques solars a casa teva oa la teva empresa i vius en un lloc molt fred a l’hivern, fins i tot on neva sovint, o hi ha boires freqüents, segur que et preguntes com afecta l’hivern, la boira i la neu als panells solars, i si aquesta instal·lació fotovoltaica cobrirà les teves necessitats.
Des d’Electricitat Soma Gen Power volem explicar-te que sí, que una instal·lació de panells solars pot cobrir les teves necessitats amb molt de fred i fins i tot amb neu o boira encara que hem de tenir en compte diversos aspectes.
Com afecta l’hivern els panells solars?
Al contrari del que es pot pensar, el fred és millor que la calor per als panells solars. Si bé és cert que el rendiment òptim d’un panell solar es produeix a uns 25º C de temperatura, si fa molta més calor el rendiment baixa, es calcula que fins i tot un 20%, no així amb el fred, ja que els panells solars de qualitat estan preparats per funcionar a baixes temperatures i encara que el rendiment baixi serà, com a molt, sobre un 5%. I el més important, el panell solar no capta la calor sinó la llum, per tant, un dia de fred amb sol, el rendiment del panell solar serà òptim.
Hi ha diversos factors pels quals l’hivern és menys productiu a nivell fotovoltaic; el primer és que els dies són més curts, per tant, hi ha menys hores de llum solar. Per això és important tenir-ho en compte en realitzar la instal·lació, escollint la millor orientació i pendent per captar la llum solar, potser instal·lant bateries, panells antireflectants, etc. Un bon professional us aconsellarà sobre què seria el millor per a la seva situació concreta.
El segon factor que afecta a l’hivern la producció solar és que el sol és més baix (ja que s’ha desplaçat a l’hemisferi sud), per tant, més llunyà, més oblic i per això més filtrat per l’atmosfera. Per minimitzar aquest aspecte és important que els panells tinguin una orientació i, per descomptat, un grau d’inclinació adequat, a Espanya es calcula que per a un rendiment anual òptim el grau d’inclinació és sobre uns 35º.
I lògicament, els factors meteorològics i ambientals que, en general i depenent de la zona, acompanyen l’hivern, dels quals parlem tot seguit.
Com afecta la neu als panells solars?
Si la instal·lació es troba en un lloc on neva sovint, aquesta continuarà funcionant, però cal tenir en compte diverses coses.Si la nevada és copiosa, pot arribar a cobrir els panells solars i no deixar arribar la llum del sol per la qual cosa no es produiria energia. Davant d’aquesta situació hi ha la possibilitat de retirar la neu de les plaques solars o deixar que aquesta desaparegui. Si la instal·lació s’ha realitzat amb una mica de pendent i tenim en compte que la superfície dels panells és de vidre, la neu no s’adherirà a la placa solar durant molt de temps i acabarà caient. A més quan surti el sol la superfície dels panells s’escalfarà i farà que llisqui més ràpid. Fins i tot a zones amb molta neu, es pot considerar la possibilitat d’instal·lar un sistema de calefacció solar per fondre la neu acumulada, però si bé a priori això sembla una molt bona idea, el consum elèctric que això genera, farà desistir a la majoria, ja que incrementarà el cost i el resultat serà pràcticament el mateix a nivell productiu.
Si es decideix retirar la neu és recomanable comptar amb un professional per la situació de difícil accés en què sol estar col·locada la instal·lació i per evitar danyar els panells en retirar-la. Es retiri o no, sí que és recomanable fer una neteja en aquesta època per treure restes de neu, fulles i brutícia que puguin reduir el rendiment dels panells solars, encara que cal dir que la neu neteja els panells igual que ho fa la pluja .
Una raó per retirar la neu pot ser el pes que exerceix sobre els panells, però si la instal·lació està ben realitzada això no hauria de suposar un problema ja que un professional instal·lador de plaques solars tindrà en compte aquesta variable a l’hora de fer la instal·lació.
En el cas que les nevades no siguin molt copioses i no arribin a cobrir els panells, poden ser beneficioses per al rendiment dels panells solars pel que es coneix com lefecte albedo que consisteix que la llum del sol és reflectida per la neu contribuint a millorar la producció de les plaques.
I la boira, com afecta els panells solars?
Aquest és un capítol més espinós que l’anterior, ja que a zones on la boira és habitual i abundant, hi ha poc a fer, el rendiment de la producció solar és pràcticament nul amb una boira espessa, i aquí no hi ha actuació possible. El grau de producció solar-fotovoltaica amb boira, depèn de com sigui d’espessa, o sigui que no sempre serà igual.
Així doncs, podem dir que els panells solars estan dissenyats per aguantar les inclemències del temps, però que segons la zona on es faci la instal·lació caldrà tenir en compte diferents aspectes per minimitzar l’efecte del fred i la neu a la instal·lació i estructura, i assegurar el rendiment dels panells solars.
A Electricitat Soma Gen Power som instal·ladors de plaques solars a Lleida, Tarragona i la resta d’Espanya , i com a empresa solar especialitzada i amb experiència , els nostres tècnics estudiaran el teu cas i et faran una proposta adequada a les teves necessitats complint totalment els requisits legals i tècnics d’una instal·lació.
No Comments