Com funcionen les plaques solars fotovoltaiques?

Com funcionen les plaques solars fotovoltaiques?

Cada dia que passa ens anem acostumant a la visió de panells solars al nostre voltant, a terrats, a pàrquings, cobrint muntanyes senceres, etc. i ja tots sabem per a què serveixen, però t’has preguntat mai com funcionen els panells solars fotovoltaics ? com converteixen la llum solar en energia? Avui volem explicar-ho d’una manera tan senzilla com sigui possible.

 

Com funcionen els panells solars fotovoltaics?

cèl·lules fotovoltaiquesEl funcionament dels panells solars es basa principalment en la cèl·lula solar fotovoltaica que són les que tenen la capacitat de generar electricitat a partir de limpacte de la radiació solar, transformant lenergia solar directament en elèctrica.

Resumint molt podríem dir que els panells solars absorbeixen fotons, o partícules de llum, a través de les cèl·lules fotovoltaiques generant energia de corrent continu que mitjançant un inversor es converteix en corrent altern . L’energia de corrent altern flueix després a través del panell elèctric de la casa o indústria i es distribueix en conseqüència.

Però com es genera l’energia de corrent continu? Aquí és on entra el funcionament de les cèl·lules solars.

 

¿ Com funcionen les cèl·lules solars fotovoltaiques?

Primer cal dir que els panells solars estan formats per la unió, mitjançant conductors metàl·lics, de cel·les o cèl·lules fotovoltaiques que mitjançant l’efecte fotovoltaic, absorbeixen la llum solar i generen un flux d’electricitat. Aquestes cel·les fotovoltaiques són capes de silici , material semiconductor que absorbeix la llum del sol, «dopades» amb fòsfor i bor , per formar dues parts: una carregada amb electrons negatius i una altra amb positius. Quan la llum solar arriba als panells solars excita els electrons, que produeixen una capa de càrrega positiva i una altra de càrrega negativa. Els electrons solts generen un corrent elèctric i les plaques de metall als costats de cada cel·la solar recullen aquests electrons i els transfereixen als cables. D’aquesta manera ja tindríem l’energia de corrent continu, però per què necessitem convertir-la en corrent altern?

 

¿ Per què necessitem els inversors?

Com dèiem, les cèl·lules o cel·les fotovoltaiques transformen la llum solar en energia de corrent continu, però aquesta té un flux regular i transcorre en una sola direcció. En canvi, el corrent altern té una potència i direcció que canvia constantment amb diversos intervals de valls i becs.

A més, la majoria d’electrodomèstics necessiten corrent altern per funcionar i requereixen un voltatge específic i ben regulat. Amb el corrent altern resulta molt més senzill modificar-ne el flux i el voltatge.

Per aquesta raó necessitem els inversors de voltatge que són els encarregats de canviar la direcció del corrent continu de manera suau i constant i la converteixen en corrent altern. Els electrons flueixen com a electricitat (de corrent continu) a través del cablejat fins a un inversor solar, que converteix el corrent continu en corrent altern, i ho mana a través de cables de manera que ja podem utilitzar-lo a les nostres llars, indústries, etc.

 

I un cop utilitzada l’energia que necessitem, què passa amb l’excés? L’excés d’electricitat produïda pels panells solars pots abocar-la sobre la xarxa i sol·licitar compensació d’excedents o emmagatzemar-la en bateries solars per quan les plaques no generin electricitat suficient. Però d’això ja en parlarem en una altra publicació, encara que us convidem a veure algunes de les nostres instal·lacions de sistemes solars fotovoltaics amb compensació d’excedents.

A més et convidem a visitar la nostra botiga on line de components i panells solars i ens posem a la teva disposició per a qualsevol dubte que tinguis sobre els panells i plaques solars com a experts que som a la instal·lació de sistemes d’energia solar fotovoltaica a Lleida, Osca i el resta de la península.

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.