Sistemes de protecció contra aus i rosegadors per a les plaques solars

Els sistemes solars: fotovoltaics o tèrmics, en ser estructures a l’aire lliure, estan exposades, no només a les inclemències meteorològiques, per a les quals ja estan preparades, sinó també a la fauna local que es troba a tot arreu, especialment ocells i rosegadors . Els ocells es poden posar sobre les estructures o cercar recer i refugi sota camps solars fotovoltaics, especialment en sostres amb un sistema coplanar d’ancoratge; així mateix els rosegadors poden trobar també, un entorn adequat sota els panells. Per evitar els possibles danys als sistemes fotovoltaics, hi ha diverses solucions de protecció. Aquí us donem un resum dels sistemes més comuns i les seves característiques:

1. Protecció per a ocells:

Els ocells es poden posar sobre els panells fotovoltaics i, en alguns casos, niar entre ells, cosa que pot generar diversos problemes, com l’obstrucció de les connexions elèctriques, els danys als panells i l’acumulació d’excrements, que afectaran l’eficiència del sistema , o bé niar o aixoplugar-se sota les estructures coplanars del sistema solar fotovoltaic

Solucions per a la protecció d’ocells:

  • Instal·lació de pics o pinxos:  Aquest tipus de sistemes col·loca pics de metall o plàstic a les àrees on les aus solen posar-se. Els pics no fan mal a les aus, però dificulten posar-se sobre els panells o estructures.
  • Xarxes de protecció: Les xarxes s’instal·len al voltant del perímetre del sistema fotovoltaic per evitar que els ocells entrin a l’espai sota els panells. Aquest mètode és molt utilitzat sobretot en camps solars fotovoltaics a terra o amb un angle d’inclinació determinat. Aquestes xarxes són efectives per mantenir allunyats els ocells, però han de ser prou fines per evitar que qualsevol animal petit es colin.
  • Espaiadors o protectors metàl·lics:  En sistemes coplanars, es col·loquen al voltant de la base dels panells per evitar que les aus entrin a l’espai a sota. Aquests dispositius, que sovint estan fets de filferro metàl·lic o plàstic, també eviten que els ocells nien.
  • Dispositius dissuasius:  En cas de grans camps solars, hi ha dispositius que emeten sorolls o llums intermitents per espantar les aus. Alguns utilitzen sons d’ocells rapinyaires o sons d’alta freqüència que són molestos per als ocells però inaudibles per als humans.
  • Sistemes de control tèrmic:  Sistemes molt poc usats, a causa del seu elevat consum elèctric i cost de la instal·lació; són sistemes que regulen la temperatura del panell solar, mitjançant processos de calefacció o radiació, per dissuadir els ocells de niar o posar-s’hi.

 

 

 

 

2. Protecció per a rosegadors:

Els rosegadors, com ratolins i rates, poden trobar refugi sota els panells solars, on poden mossegar cables, provocar curtcircuits o danyar les instal·lacions. A més, els rosegadors poden representar un risc per a la fauna local i els humans, ja que poden causar problemes de salut.

Solucions per a la protecció de rosegadors:

  • Barreres físiques (malles o reixetes): Per impedir que els rosegadors entrin a l’espai sota els panells, es poden instal·lar malles metàl·liques o reixetes d’alta resistència. Aquestes barreres han de ser prou petites per evitar el pas de rosegadors, però prou duradores per resistir la intempèrie.
  • Repel·lents electrònics: Els repel·lents ultrasònics emeten sons d’alta freqüència que són molestos per als rosegadors però inaudibles per als humans. Aquests dispositius es poden instal·lar a prop de les instal·lacions fotovoltaiques per dissuadir els rosegadors d’apropar-se.
  • Cambres de vigilància: Les càmeres de vigilància poden ser útils per identificar els punts on els rosegadors entren i permetre que es prenguin mesures preventives adequades.
  • Esquers i paranys: Encara que no és una solució directa a la protecció dels sistemes fotovoltaics, en àrees on els rosegadors són freqüents, es poden utilitzar esquers i paranys per reduir la població d’aquests animals abans que causin danys.

 

3. La nostra recomanació:

  • Inspecció regular: És important realitzar inspeccions periòdiques dels sistemes fotovoltaics per detectar signes de dany o la presència d’animals, com ara excrements d’ocells o rosegadors, això es pot fer quan es faci la neteja de manteniment regular, del camp solar fotovoltaic, almenys un cop l’any.
  • Disseny de la instal·lació: Els panells s’han d’instal·lar de manera que minimitzin els espais oberts sota ells, ja que els animals tendeixen a refugiar-se a àrees tancades i fosques. El disseny adequat de lestructura pot ajudar a prevenir lentrada de fauna.

 

Conclusió:

Per protegir els sistemes fotovoltaics dels danys causats per ocells i rosegadors, cal implementar solucions de protecció específiques com ara xarxes, dispositius dissuasius, barreres físiques i altres sistemes. A més, és crucial fer manteniment regular i avaluar l’entorn de la instal·lació per assegurar que la fauna no interfereixi amb l’eficiència i la seguretat del sistema.

 

A Electricitat Soma Gen Power som instal·ladors de panells solars a Lleida ia la resta d’Espanya, especialistes en energia solar i aerotèrmia i conscienciats en el manteniment. Us convidem a visitar la nostra secció d’ instal·lacions perquè conegueu algun dels nostres treballs.

 

Demana pressupost sense compromís

 

També et convidem a visitar la nostra botiga on line de components per a instal·lacions d’energia solar SolarSoma .

 

 

 

No Comments

Post A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.